35 tips til gratis og billig påskemoro

Apr 16, 2019
 

Når jeg scroller i sosiale medier, kan det virke som om påskekos må bety millionhytte på fjellet, nyeste skiene, nyeste klær og årskort i beste alpinanlegget. Men det er ikke slik.

Det er ikke hvor mye penger vi bruker i påsken som skaper minnene, men tiden vi har sammen.

Tid til å være helt og fullt tilstede med hverandre, uten at ansiktet er gjemt bak skjermer.

Vi kan ha reist på den mest lukseriøse ferie, med alt av aktiviteter og stash, men hvis vi ikke har lyst å være der sammen, så er det ikke så mye verdt.

De fleste reiser ikke bort i påsken. Ikke til varmere strøk og ikke til fjells. De fleste er hjemme. Det betyr ikke en kjipere påske!

Her er 35 tips til gratis og billig påskegøy!

1. Påskeeggjakt
Hvis du likevel har tenkt å ha påskeegg, kan du få mer gøy for pengene ved å legge til en påskeeggjakt. Her velger vi noen ganger den enkle varianten – gjem eggene og la kidsa lete. Noen ganger lager vi et skattekart de kan bruke for å lete, noen ganger en rebus de må løse for å få ledetråder. Du kan også kombinere rebus og skattekart, at de feks. må løse en rebus for å finne kartet.

Facebook live: Kjøper du mer godteri når det er salg?


2. Tur i skogen

Kropp og sinn har godt av frisk luft og en tur i skogen, særlig hvis det er sol! Helt gratis er det også! Noen dager tar vi med matpakke i sekken og bare blir i skogen hele dagen. Der er det nok å finne på!

3. Fargejakt i skogen
Kidsa velger farger, så maler vi dem i en tom eggekartong og ser hvilke farger vi kan finne igjen i skogen.

4. Bingo i skogen
Du kan lage din egen bingo, eller bruke Turistforeningen sin, slik jeg har gjort.

5. Plukk boss på tur
Hva med å ta med en plastpose på tur og se om du kan fylle den helt opp med boss? På bildet ser du innsatsen til Grøntulien barnehage i Bergen. Du kan også dele funnene dine på sosiale medier med #5forhvalen.

6. Fotball!
Vi blir aldri lei! Selv de som ikke spiller fotball, aldri har spilt fotball, eller egentlig ikke liker det! Hele familien, og alle som er på besøk, blir med! 


7. Hundefotball
Hunden Max vet at han ikke har lov å låne kidsa sin fotball. Han har sin egen gamle punkterte, som han elsker å løpe etter. 

8. Hoppe barfot på trampoline
Endelig er våren her! Nå kan vi være ute uten dress, votter og utstyr nok til en polekspedisjon! Sjelden har jeg hørt så mye latter som da kidsa kunne hoppe barfot på trampolinen for første gang i år.

Få video: Slik sparer du penger på salg!

9. Hjemmkino
Her kan du velge en chill eller mer avansert versjon. Du kan gjøre det helt chill ved bare å velge en film alle vil se. Og se på den uten telefon i hånden... Eller dere kan lage billetter, kiosk med popcorn og til og med tegne egne penger som kan brukes i kiosken.

10. Lag egen påskequiz
Har du en gammel påskequizbok liggende? Vi har flere. Ofte er det ingen som kan svaret på spørsmålene. Det kan løses ved at det er det mest kreative forslaget som får poeng, heller enn det som er rett. Men et annet alternativ er å lage sin egen påskequiz, med penn og papir eller Kahoot om dere har telefoner og nettbrett. Gøy å lage quiz, og gøy å svare når alle vet svaret på noen av spørsmålene.

11. Brettspill
Brettspill er gøy. Hvis du er lei av spillene dere har, kan dere spørre venner, naboer og familie om å byttelåne.

12. Lag ditt eget spill
Jeg har en regel om at det ikke er lov å si "kjedelig" i huset her. Hvis man kjeder seg, kan man ta en lapp fra spillet jeg har laget: Brannrydding. Da velger man en oppgave med husarbeid, og prøver å gjøre det før en sang er ferdig eller før en alarm ringer. Kidsa ble lei av mitt spill, så de laget sitt eget. Der har de skrevet dyr og karakterer på lapper, så skal man trekke en lapp og spille det som står på lappen, mens de andre gjetter hva man er. Deres eget spill er blitt favorittspillet!

13. Lag påskekrim
Er det en i familien som er ekstra glad i å lage historier? Da kan for eksempel den få hovedansvaret for å lage påskekrimmen, mens de andre gjetter. En annen variant er å ha flere lag som lager litt av historien hver. Eller man kan lage hele historien sammen. Da sier jeg for eksempel "hvem skal være med i historien", så kan alle velge en karakter hver. Så gjør vi det samme for å finne ut hva de sier og hva som skjer. Eller, jeg lager en historie som mangler adjektiv, og de velger tilfeldige adjektiv, som jeg setter inn i historien. Noen ganger mangler det også verb. Slik blir det en morsom påskekrim!

14. Kle deg ut
Halloween er gøy. Julebukk er gøy. Karneval er gøy. Det er generelt gøy å kle seg ut, og det er like gøy for barn og voksne! Kidsa fikk stifter med ansiktsmaling i gave en gang. Dermed kan de fikse ansiktsmaling selv også!

15. Lag et show
Kidsa kan finne på et show selv, eller voksne kan være med. Noen ganger bruker de bamser og leker, noen ganger musikk. Slipp kreativiteten løs!

16. Lag et trylleshow
Du trenger ikke kjøpe noe nytt eller kjøpe et tryllesett. Kidsa her laget trylleshow med bare noen legoklosser og flytting av klosser mellom hender og lommer her i dag. Det er gøy!

17. Gjemsel
Hvis du ikke er såå gira på å leke, så er gjemsel et godt sted å begynne. Vi leker det både inne og ute. En alternativ variant som virkelig slår an er "15 gjelder". Da skal den som står bare telle til 15. Deretter kan man ta 3 skritt for å se etter folk som har gjemt seg, og si navnet på dem man ser. Så lukker den som står øynene igjen og sier "15 gjelder" og teller til 15. De som har gjemt seg må rekke tilbake, prikke telleren på ryggen, og si navnet sitt før han har talt til 15. I neste runde teller han til 14, så 13, så 12 osv.

18. Male
Vi har alltid akrylmaling stående. Det kjøper vi billig på Søstrene Grene, Biltema, Clas Ohlson osv. Vi maler på lerret, ark, kvister og steiner kidsa finner ute. Maling er en av de mest populære aktivitetene, og de blir liksom aldri lei.

19. Samle flasker
Hvor mange panteflasker kan dere finne ute? Er det naboer som ikke gidder å gå med panteflasker? Kanskje dere kan få panten hvis dere gidder å pante flaskene?

20. Lag mat sammen
I hverdagen er det mange som føler at tiden ikke strekker til. Nå i ferien har dere tid. Det er koselig å lage mat sammen, og det trenger ikke å være avanserte retter. Smoothie, tomatsuppe, havregrøt og eggerøre er blant favorittene her. Og vafler og vaniljeboller da.

21. Lag en kokebok
Matrettene dere lager sammen kan bli til en kokebok! Du kan bruke kun penn og papir og tegne maten, ta bilder av maten, eller kjøre en heldigital versjon hvor kidsa får øvd seg på data. Se etter gratisprogrammer på nett som kan brukes til dette.

22. Gaming: Spill med kidsa
Er kidsa glad i å spille? Ikke overraskende. Hvor ofte tar du deg tid til å spille med dem? Påsken er en ypperlig tid til å vise interesse for det som interesserer dem. Hvor god kan du bli i FIFA i løpet av påsken? Gaming kan også være sosialt, når vi gjør det sammen heller enn gjemt bak hver sin skjerm.

23. Finn frem gamle bilder
Har du en haug bilder på telefonen eller liggende i en eske et sted? Det er skikkelig koselig å se på bilder og huske på gode minner!

24. Lag et album med gamle bilder
Jeg har flere album liggende uten bilder. Dette er bøker jeg har kjøpt på salg en gang med plan om å lage album. I feriene skriver jeg ut bilder, så kan vi lage album som gaver til besteforeldre osv.

25. Fortell historier fra gamledager
Jeg elsket å høre historier fra gamledager da jeg var liten. Det er også en favoritt hos kidsa nå! Hvordan var livet før internett? Hva gjorde du med mormor da du var liten? Og hvordan var det å være barn da farfar var liten?

26. Finn på en ny historie
Barn har god fantasi! Lag en historie sammen! Eller de kan finne på hver sin.

27. Lag en bok
Historien kan bli til en bok ved hjelp av ark, tegnesaker og en stiftemaskin. De kan skrive selv eller få hjelp.
 Jyw5bmvorls6hdcnhiji img 6113

28. Les en bok
I påsken skal jeg endelig få lest Hundreåringen som klatret ut vinduet. Jeg har hatt den på leselisten i flere år. Vi kommer også til å lese bøker sammen. Det er så koselig! Har du bibliotek i nærheten? Sjekk åpningstidene deres i påsken. Der finner vi alltid nye bøker som jeg ikke visste om. Kanskje har de også forfattertreff eller andre aktiviteter?

29. Dansestopp
Sett på musikk. Dans. Når musikken stopper, må alle stoppe. Den som beveger seg etter at musikken har stoppet, er ute. Bytt på å være dommer, som styrer musikken og sier hvem som er ute.

30. Bygg en hytte i stuen
Alt du trenger er puter og pledd! Kidsa digger å bygge hytte i stuen, og tenk så gøy det blir når de voksne vil være med!

31. Pysjedag
Regner det ute? Ikke no stress. Hva med en hel dag i pysjen, hvor dere leker, ser på film og bare chiller?

32. Kidsa er sjefen dag
Hvis kidsa fikk bestemme alt dere skulle gjøre en hel dag, hvordan ville dagen blitt da?

33. Hør på lydbok
Lydbok er så koselig! Vi hører på lydbok i bil og hjemme. Noen ganger er det koselig å tegne mens vi hører på lydbok. Å tegne samtidig er også et tips for dem som ikke helt har tålmodighet til å sitte stille og bare høre på.

34. Lek
Har kidsa noen leker på rommet sitt? Når var du sist med i leken? Sett deg ned på gulvet og bli med!

35. Gjør ingenting
Noen dager er det helt herlig å bare gjøre ingenting. Det er også ferie.

Close

Legg igjen epost her

Så kan du laste ned din gratis guide!