51 tips til gratis og billig aktiviteter

Aug 02, 2019
 

Det er ikke hvor mye penger vi bruker som skaper minnene, men tiden vi har sammen.

Tid til å være helt og fullt tilstede med hverandre, uten at ansiktet er gjemt bak skjermer. 

Her er 51 tips til gratis og billig ting vi kan gjøre sammen!

1. Lag badebombe!
Vi følger oppskriften fra Naturfag Rocker på YouTube, men bruker sitronessens fordi vi liker den lukten bedre. Det er billigere å lage badebomber selv enn å kjøpe dem. Dessuten er det en gøy ting å gjøre sammen, der barn får lekt med matte og kjemi! :D

2. Tur i skogen

Kropp og sinn har godt av frisk luft og en tur i skogen, særlig hvis det er sol! Helt gratis er det også! Noen dager tar vi med matpakke i sekken og bare blir i skogen hele dagen. Der er det nok å finne på!

 
 
 
View this post on Instagram

Jeg innrømmer det. Jeg har tatt ungene med på for mye aktiviteter før. Uten å tenke på hva det koster. Dyreparker og fornøyelsesparker. Badeland og lekeland. Og kafé, all maten og drikken vi har spist der, for matpakke var ikke helt greien. I sommer er det annerledes. Jeg hører alle ønskene om badeland og dyrepark i dag og. Jeg drikker rolig kaffen min uten å få dårlig samvittighet. Vi skal ikke innfri noen av ønskene i dag. Jeg skal jobbe litt. Vi skal en tur i skogen. Og utover det skal de få leke selv. Hva? Kan barn leke selv? Det er lett å glemme, mellom alle aktivitetene og alt vi vil at de skal oppleve. Frilek er noe av det viktigste i barndommen. Slik skaper de noen av de beste sommerminnene helt selv. På tur i skogen finner vi årets første blåbær. Noen blåbær er lilla! Hva smaker de? De er bare umodne, svarer den eldste. Men den minste har utforsket og opplevd likevel. Vi finner en råtten trestamme. Hvordan ser den ut inni? Er det insekter der? Nei. Men masse jord! Og når en del brekker av, blir det til er surfebrett! Vi finner en annen trestamme som er en line 1000 meter over havet! Minstemann faller ned 2 ganger, slår seg litt, men overlever utrolig nok og prøver igjen. Vi finner et tre som er en heksenese! Hva kan vi finne inni den? Et vepsebol! Heldigvis gammelt og fraflyttet. Jeg innrømmer det. Jeg har vært hun som aktiviserer ungene for mye. Det kunne minne om en aktivitetsleir. Men når jeg trekker meg rolig tilbake og lar dem være frie til å bruke fantasien og bare leke selv, så kommer latteren. Det de finner på selv er mye morsommere enn alt jeg har planlagt. Jeg drikker kaffen og puster ut. Frilek.

A post shared by Enklere økonomi (@happy_penger) on

 

3. Fargejakt i skogen
Kidsa velger farger, så maler vi dem i en tom eggekartong og ser hvilke farger vi kan finne igjen i skogen.

4. Bingo i skogen
Du kan lage din egen bingo, eller bruke Turistforeningen sin, slik jeg har gjort.

5. Plukk boss på tur
Hva med å ta med en plastpose på tur og se om du kan fylle den helt opp med boss? På bildet ser du innsatsen til Grøntulien barnehage i Bergen. Du kan også dele funnene dine på sosiale medier med #5forhvalen.

6. Fotball!
Vi blir aldri lei! Selv de som ikke spiller fotball, aldri har spilt fotball, eller egentlig ikke liker det! Hele familien, og alle som er på besøk, blir med! 


7. Hundefotball
Hunden Max vet at han ikke har lov å låne kidsa sin fotball. Han har sin egen gamle punkterte, som han elsker å løpe etter. 

8. Hoppe barfot på trampoline
Sjelden har jeg hørt så mye latter som da kidsa kunne hoppe barfot på trampolinen for første gang i år. Det er en favoritt året rundt.

Få video: Slik sparer du penger på salg!

9. Hjemmkino
Her kan du velge en chill eller mer avansert versjon. Du kan gjøre det helt chill ved bare å velge en film alle vil se. Og se på den uten telefon i hånden... Eller dere kan lage billetter, kiosk med popcorn og til og med tegne egne penger som kan brukes i kiosken.

10. Lag egen quiz
Har du en gammel quizbok liggende? Vi har flere. Ofte er det ingen som kan svaret på spørsmålene. Det kan løses ved at det er det mest kreative forslaget som får poeng, heller enn det som er rett. Men et annet alternativ er å lage sin egen quiz, med penn og papir eller Kahoot om dere har telefoner og nettbrett. Gøy å lage quiz, og gøy å svare når alle vet svaret på noen av spørsmålene. 

11. Brettspill
Brettspill er gøy. Hvis du er lei av spillene dere har, kan dere spørre venner, naboer og familie om å byttelåne.

12. Lag ditt eget spill
Jeg har en regel om at det ikke er lov å si "kjedelig" i huset her. Hvis man kjeder seg, kan man ta en lapp fra spillet jeg har laget: Brannrydding. Da velger man en oppgave med husarbeid, og prøver å gjøre det før en sang er ferdig eller før en alarm ringer. Kidsa ble lei av mitt spill, så de laget sitt eget. Der har de skrevet dyr og karakterer på lapper, så skal man trekke en lapp og spille det som står på lappen, mens de andre gjetter hva man er. Deres eget spill er blitt favorittspillet!

13. Lag en skummel fortelling
Er det en i familien som er ekstra glad i å lage historier? Da kan for eksempel den få hovedansvaret for å lage historien, mens de andre gjetter hva som skjer, eller hvem som er skurken. En annen variant er å ha flere lag som lager litt av historien hver. Eller man kan lage hele historien sammen. Da sier jeg for eksempel "hvem skal være med i historien", så kan alle velge en karakter hver. Så gjør vi det samme for å finne ut hva de sier og hva som skjer. Eller, jeg lager en historie som mangler adjektiv, og de velger tilfeldige adjektiv, som jeg setter inn i historien. Noen ganger mangler det også verb. Slik blir det en morsom historie!

14. Kle deg ut
Halloween er gøy. Julebukk er gøy. Karneval er gøy. Det er generelt gøy å kle seg ut, og det er like gøy for barn og voksne! Kidsa fikk stifter med ansiktsmaling i gave en gang. Dermed kan de fikse ansiktsmaling selv også!

15. Lag et show
Kidsa kan finne på et show selv, eller voksne kan være med. Noen ganger bruker de bamser og leker, noen ganger musikk. Slipp kreativiteten løs!

16. Lag et trylleshow
Du trenger ikke kjøpe noe nytt eller kjøpe et tryllesett. Kidsa her laget trylleshow med bare noen legoklosser og flytting av klosser mellom hender og lommer her i dag. Det er gøy!

17. Gjemsel
Hvis du ikke er såå gira på å leke, så er gjemsel et godt sted å begynne. Vi leker det både inne og ute. En alternativ variant som virkelig slår an er "15 gjelder". Da skal den som står bare telle til 15. Deretter kan man ta 3 skritt for å se etter folk som har gjemt seg, og si navnet på dem man ser. Så lukker den som står øynene igjen og sier "15 gjelder" og teller til 15. De som har gjemt seg må rekke tilbake, prikke telleren på ryggen, og si navnet sitt før han har talt til 15. I neste runde teller han til 14, så 13, så 12 osv.

18. Male
Vi har alltid akrylmaling stående. Det kjøper vi billig på Søstrene Grene, Biltema, Clas Ohlson osv. Vi maler på lerret, ark, kvister og steiner kidsa finner ute. Maling er en av de mest populære aktivitetene, og de blir liksom aldri lei.

19. Samle flasker
Hvor mange panteflasker kan dere finne ute? Er det naboer som ikke gidder å gå med panteflasker? Kanskje dere kan få panten hvis dere gidder å pante flaskene?

20. Lag mat sammen
I hverdagen er det mange som føler at tiden ikke strekker til. Nå i ferien har dere tid. Det er koselig å lage mat sammen, og det trenger ikke å være avanserte retter. Smoothie, tomatsuppe, havregrøt og eggerøre er blant favorittene her. Og vafler og vaniljeboller da.

21. Lag en kokebok
Matrettene dere lager sammen kan bli til en kokebok! Du kan bruke kun penn og papir og tegne maten, ta bilder av maten, eller kjøre en heldigital versjon hvor kidsa får øvd seg på data. Se etter gratisprogrammer på nett som kan brukes til dette.

22. Gaming: Spill med kidsa
Er kidsa glad i å spille? Ikke overraskende. Hvor ofte tar du deg tid til å spille med dem? Hva med å vise interesse for det som interesserer dem? Hvor god kan du bli i FIFA i løpet av helgen eller ferien? Gaming kan også være sosialt, når vi gjør det sammen heller enn gjemt bak hver sin skjerm.

23. Finn frem gamle bilder
Har du en haug bilder på telefonen eller liggende i en eske et sted? Det er skikkelig koselig å se på bilder og huske på gode minner!

24. Lag et album med gamle bilder
Jeg har flere album liggende uten bilder. Dette er bøker jeg har kjøpt på salg en gang med plan om å lage album. I feriene skriver jeg ut bilder, så kan vi lage album som gaver til besteforeldre osv.

25. Fortell historier fra gamledager
Jeg elsket å høre historier fra gamledager da jeg var liten. Det er også en favoritt hos kidsa nå! Hvordan var livet før internett? Hva gjorde du med mormor da du var liten? Og hvordan var det å være barn da farfar var liten?

26. Finn på en ny historie
Barn har god fantasi! Lag en historie sammen! Eller de kan finne på hver sin.

27. Lag en bok
Historien kan bli til en bok ved hjelp av ark, tegnesaker og en stiftemaskin. De kan skrive selv eller få hjelp.
 Jyw5bmvorls6hdcnhiji img 6113

28. Les en bok
Det er så koselig å lese bøker sammen! Har du bibliotek i nærheten? Der finner vi alltid nye bøker som jeg ikke visste om. Kanskje har de også forfattertreff eller andre aktiviteter?

29. Dansestopp
Sett på musikk. Dans. Når musikken stopper, må alle stoppe. Den som beveger seg etter at musikken har stoppet, er ute. Bytt på å være dommer, som styrer musikken og sier hvem som er ute.

30. Bygg en hytte i stuen
Alt du trenger er puter og pledd! Kidsa digger å bygge hytte i stuen, og tenk så gøy det blir når de voksne vil være med!

31. Pysjedag
Regner det ute? Ikke no stress. Hva med en hel dag i pysjen, hvor dere leker, ser på film og bare chiller?

32. Kidsa er sjefen dag
Hvis kidsa fikk bestemme alt dere skulle gjøre en hel dag, hvordan ville dagen blitt da?

33. Hør på lydbok
Lydbok er så koselig! Vi hører på lydbok i bil og hjemme. Noen ganger er det koselig å tegne mens vi hører på lydbok. Å tegne samtidig er også et tips for dem som ikke helt har tålmodighet til å sitte stille og bare høre på.

34. Lek
Har kidsa noen leker på rommet sitt? Når var du sist med i leken? Sett deg ned på gulvet og bli med!

35. Gjør ingenting
Noen dager er det helt herlig å bare gjøre ingenting.

36. Bygg et romskip og reis til verdensrommet
Hos oss bygger vi dem av en tom pappkartong og det vi ellers finner i resirkulering.

37. Stolleken
Denne klassikeren er fortsatt gøy. Særlig hvis både voksne og barn er med!

38. Tog
Når dere er ferdig med stolleken, kan de stolene bli til et tog. Noen ganger reiser bamser med toget. Andre ganger kan det være oss, og da kan det skje både skumle og morsomme ting! Rømmer vi fra noen skurker? Reiser vi tilbake til dinosaurtiden? Eller er vi kanskje på Galtvort-ekspressen sammen med Harry Potter og gjengen?

39. Piknik i parken
Ta med nistemat og et teppe, og dra til en park, lekeplass eller ut i skogen. Her kan man også møtes flere og ta med litt mat hver.

40. Telttur
Å sove ute i telt er magisk! Telt og utstyr kan du ofte låne av venner eller fra frivillige organisasjoner, sjekk BUA for å se hva du kan låne der du bor.

41. Åpen hall
I Bergen har kommunen åpen hall i idrettshallene i helgene. Her tar de frem utstyr, og så kan kidsa leke og løpe så mye de vil! Genialt, særlig i Bergen der det regner de fleste dagene i året... Sjekk kommunens nettsider for å se tilbudet i din kommune.

42. Sykkeltur
Pakk niste for litt lengre turer, eller reis helt spontant uten å pakke noe som helst. Godt for kropp og sinn!

43. Frivillighetssentralen
Her arrangeres det masse gratis aktiviteter! Google for å sjekke tilbudet der du bor!

44. Barnas Turlag
Bli med på organiserte turer sammen med andre familier. Les mer her.

45. Lekeplasstur
Vi bor et sted med gangvei mellom mange ulike borettslag, barnehager og skoler. Der er det mange lekeplasser! Vi kan gå tur fra lekeplass til lekeplass. Selv om du bor et sted uten mange lekeplasser, har de fleste steder barnehage og skole. Der kan dere treffe venner og leke!

46. Pumptracker, eller sykkelbane på godt norsk
Det finnes pumptracks der du kan sykle på baner med hopp og utfordringer. Les mer her.

47. Brannrydding
Vi setter på klokke med nedtelling eller musikk. Så trekker vi en lapp med en ryddejobb, for eksempel sette alle skoene fint på plass i gangen. Så er det om å gjøre å klare å gjøre ferdig ryddejobben før klokken ringer eller musikken stopper.

48. Lag en stressball
Alt du trenger er en ballong, mel, og gjerne en trakt for å få melen inn i ballongen. Fyll ballongen med litt mel og knyt igjen. Så har du en stressball! Jeg har en klar regel om at disse må lages ute, og de kan kun lekes med ute. ;)

49. Lag gelé selv
Det er billigere å kjøpe ferdig gelé enn å lage fra pakke (per liter), men kidsa her synes det er gøy å lage selv. Så aktiviteten vi får med er verdt det. Du kan også bygge noe av gelé hvis du kjøper den ferdig pakken. Der har Piano mange gode ideer på pakken.

50. Bygg en fuglekasse
Da kjøttmeisungen Pip Pip Greenbird falt ned fra reiret høyt oppunder taket, klarte vi ikke å få den opp igjen i reiret. Det er nemlig den beste løsningen hvis du finner en fuglunge – sett den tilbake i reiret. Den nest beste løsningen var å lage en enkel fuglekasse og sette den i et furutre nært reiret. Slik kunne mamma Greenbird og pappa Greenbird fortsette å mate Pip Pip til den kunne klare seg selv. Her trenger du bare noen plankebiter og et youtube-søk.

 
 
 
View this post on Instagram

Jeg kjenner barn som ikke liker å gå på tur i det hele tatt, og barn som går 12 kilometer i ulendt terreng og kaller det sommerferie. Hvor kommer de fra, disse ulike forventningene? Det er jo oss foreldre da. Det er vi som skaper forventninger til hva ungene bør få og oppleve. Unger er ikke så kravstore. De kan godt arve klær og utstyr. Da jeg kjøpte nye ski til kidsa til jul, var tilbakemeldingen at de gamle arveskiene, som 3 søskenbarn har brukt før dem, var mye bedre. Barn er ikke så kravstore på ferie heller. De kan godt ha hjemmeferie. Det er rikelig med opplevelser der også. Når minstemann starter på skolen, skal han ha med seg gevir fra selveste skogens konge i sekken. Det har han funnet på tur i skogen. Han har med seg bilde av Pip Pip Greenbird, en kjøttmeisbaby han reddet, som hadde falt ut av redet. Sammen med pappa bygde han fuglehus som Pip Pip bodde i noen dager, slik at fuglemamma og fuglepappa kunne fortsette å mate ham i furutreet like ved reiret, til han var stor nok til å klare seg selv. Kjøp det du vil til barna dine. Men gjør det fra overskudd og glede. Reis dit du vil med barna dine. Men gjør det fra overskudd og glede. Hva hvis ungene er vant til å få blad på butikken, dyre ferier og mer klær, leker og opplevelser enn du er komfortabel med? Forventninger kan justeres. Gradvis. Jeg har gjort det selv i sommer. Hørt på ønskene om badeland og lekeland og bjørnepark. Så har jeg med genuint overskudd og glede heller gitt dem en badass hjemmeferie. Jeg er fornøyd. De er fornøyde. Forventningene skaper vi selv. Det er ingen andres forventninger vi trenger å leve opp til. Tenker du på at ungene må ha «opplevd nok» når de kommer tilbake fra sommerferie?

A post shared by Enklere økonomi (@happy_penger) on

 

51. Gå på froskejakt
På sensommeren kryr det av små froskeunger hos oss. Det er magisk å holde en i hånden. Minstemann her lurte på om det ble til en prins eller prinsesse hvis vi kysset den. Jeg synes det holder å holde dem i hånden. :D

 

Se Facebook Live: Pengetips for aleneforeldre AKA superhelter!

Close

Legg igjen epost her

Så kan du laste ned din gratis guide!