Hjelp jeg har fått inkasso!

May 01, 2019

Har du fått inkassokrav i posten? Du er ikke alene! Norge er på topp i Norden, ikke på lykke, men på inkasso! Vi har flest inkassosaker hvert år og størst inkassogjeld! 

Jeg er økonom og har jobbet med penger hele mitt voksne liv. Likevel har jeg fått inkassokrav i posten. Jeg skjønner godt hvis du bare vil lukke øynene og late som at regningen ikke er der. Men det funker dårlig. Jeg lover deg at det er bedre å ta tak i det, selv om det er ubehagelig. Jeg skal hjelpe deg!

Dette gjør du hvis du har fått inkasso:

1. Er du uenig?

Det første vi må finne ut av, er om du faktisk skylder pengene. Har du glemt å betale en regning? Eller er det noen som prøver å få deg til å betale noe du ikke skal betale?

Hvis du mener at du ikke skylder penger, så må du sende en epost og si akkurat det til inkassoselskapet: "Jeg bestrider kravet." 

Da må de nemlig stoppe opp og sjekke at du skylder penger før de kan kreve renter og gebyrer fra deg. 

Betyr det at du bare kan si "jeg bestrider kravet" selv når du skylder penger? Nei. Penger du faktisk skylder, de må du betale.

2. Be om dokumentasjon

Er du usikker på om du skylder pengene? Be inkassoselskapet om dokumentasjon for kravet. Da sender de deg skriftlig informasjon om hvorfor de mener at du skylder penger.

3. Betal regningen

Skylder du pengene? Har du glemt å betale regningen, sånn at kravet er reelt? Da må du betale. Så fort som mulig.

Ubetalte regninger er sykt dyrt. Det er verdt å selge ting, samle panteflasker og spise havregrøt og fiskepinner i to uker for å få betalt den regningen. 

4. Hvor mye skylder du totalt?

Er du usikker på hvor mye du skylder? Har du flere inkassokrav? På inkasso.no kan du sende inn gjeldsforespørsel og få svar på hvor mye inkassoselskapene mener at du skylder. Det er over 100 inkassoselskaper i Norge! De fleste er med i Virke Inkasso, og dermed får du svar fra de fleste gjennom inkasso.no.

Send gjeldsforespørsel her.

5. Be om en nedbetalingsplan

Hvis du har mye gjeld og mange inkassokrav, forstår jeg godt at det kan føles overveldende. Det er likevel best å gå i forhandlinger selv først, før du får lønnstrekk, som er fryktelig dyrt! 

Inkassoselskapene også skjønner at det er bedre å lage en nedbetalingsplan slik at alle du skylder kan få litt, enn at den som først får lønnstrekk vinner gull, mens resten får ingenting.

Sjekk med NAV gjeldsrådgivere for å få hjelp til å forhandle.

6. Bli sjef over pengene dine

Hvorfor har du fått inkassokrav? Bruker du mer penger enn du har? Det går ikke. Selv om du har lyst på noe, så kan du ikke kjøpe det hvis ikke du har penger til det.  

Slutt å kjøpe først, betale senere. Nå må du spare først, og kjøpe kun det du har nok penger til.

Da unngår du å få flere inkassokrav.

Last ned gratis bok: 6 steg til stressfri økonomi

Betal alle regninger samme dag som du får penger inn på konto. Så overfører du mesteparten av det du har igjen til en sparekonto, som du ikke har kort til. Hvis pengene står lett tilgjengelig, vil de bli borte. Hvor mye trenger du til mat? Buss eller bil? 

Du kan få hjelp av SIFO til å finne ut hvor mye du trenger. Overfør resten til sparekonto, slik at du lager deg en buffer til neste gang det er krise, som hvis du knekker en tann og må betale dyrt hos tannlegen.

 
Close

Legg igjen epost her

Så kan du laste ned din gratis guide!