Hjemmeskole og hjemmekontor - WTF!?!

Mar 16, 2020

Hjemmeskole og hjemmekontor, hvordan skal det gå? Hvor tøft må det bli? Hvor mye krangling må det bli? Hvor lite får jeg gjort?

Det trenger ikke bli tøft. Det kan hende at det blir tøft, og det går fint, for du tåler å ha det tøft. Det kan være at det blir vanskelig, og det går fint, for du kan gjøre vanskelige ting.

Last ned gratis PDF med planene mine for uken

Jeg kaster ikke bort tiden på drama

Hvis du skal få noe gjort, spør en som allerede får mye gjort. Hvorfor? Vi har ikke tid til drama. Vi bare får det gjort.

Tøft er ikke fakta. Tøft er en mening. En tanke. Tanker er valgfrie. Hvordan jeg og ungene har det i disse ukene, er et direkte resultat av hva jeg tenker.

Vi er begge selvstendig næringsdrivende, og mannen er i siste semester på master i arkitektur ved Bergen Arkitektskole. Undersøkelser viser at ingen andre studenter i Norge bruker mer tid enn akkurat den gjengen der. Så vi kaster ikke bort tid og energi på drama. Vi forholder oss til fakta, planlegger og gjennomfører.

Planen

Hjemmeskolen vår begynner klokken 10. Det går fint. Vi bruker to timer på planen og oppgavene fra skolen. Jeg har sett på det som er planlagt og kjenner barna mine godt. Vi venter ikke for å se hvor lang tid det kommer til å ta, vi bestemmer at det skal ta to timer, så da tar det to timer.

Det kan godt være at det blir mer iPad, Playstation og TV enn ellers. Det går fint. Planen vår er at vi sparer iPad-tid til etter dagens hjemmeskole og aktiviteter.

Dagen vår blir slik:

Jeg jobber fra 7 til 10. Da tar mannen ansvaret for ungene. Det er frokost og utetid.

Jeg har hjemmeskole med dem fra 10 til 12.

Vi spiser felles lunsj kl 12-13. Da blir det også noe tid til lesing, spill, lek.

Kidsa får en utfordring de skal løse selv fra 13 til 14. Poenget med den er "finn ut av det selv". Det er mye læring i utfordringene, og det gir oss mer tid til å jobbe. Jo bedre kidsa blir på å finne ut av ting selv, jo bedre vil det gå med dem som barn og voksne.

Jeg jobber fra 14-17. Fra 14-16 har mannen praktisk opplegg med ungene. Det vil blant annet være å lage sitt eget kamera, gå tur i skogen, snekring ++.

Fra 16 har ungene frilek, og har da fått rikelig med tid sammen med oss, slik at de er klare til å leke litt selv.

Vi spiser middag kl 17. Noen dager har jeg møter på kvelden. Så langt mandag til torsdag denne uken... Men jeg tar bare ett møte per kveld nå, slik at det blir tid til familie også.

Vi planlegger leggetid rundt kl 20, og at kidsa da kan lese litt i sengen eller høre lydbok. Så skal jeg puste litt selv før jeg legger meg kl 22.

Jeg gleder meg til hjemmekarantene

Med planlegging og struktur får jeg gjort det jeg trenger å gjøre, samtidig som jeg får hvilt nok, sovet nok og vært nok sammen med familien.

Planlegging er alt. Det handler om å være fullt tilstede i hver oppgave. Mulittasking er en myte. Det er ikke mulig for hjernen vår å gjøre to ting samtidig, og når vi prøver, blir det ineffektivt.

Les også: Slik planlegger jeg: Monday Hour One

At dette blir en tøff tid, er en tanke, det er ikke fakta.

At jeg ikke kan få gjort jobben min og hjemmeskole bra, er en tanke, det er ikke fakta.

At dette blir stress, er en tanke, det er ikke fakta.

Last ned gratis PDF med planene mine for uken

Les også: 51 tips til gratis og billige aktiviteter

Close

Legg igjen epost her

Så kan du laste ned din gratis guide!