Hvordan klinkekuler kan hjelpe deg å spare

Apr 26, 2019

 Hjernen er lat. Heldigvis er den også lett å lure.

De fleste er villige til å bruke mye penger på kort sikt, i mange små kjøp. Men hva drømmer du egentlig om? Hva om du utsatte belønningen, slik at du fikk råd til det du egentlig har lyst på, fremfor mange små impulskjøp.

Renters rente er den største effekten i verden, bortsett fra kanskje tyngdekraft og kjærlighet. Alle de små lure valgene du tar i dag, gir deg stor gevinst på lang sikt. Det betyr også at alle de små dyre valgene du tar i dag, blir fryktelig dyre på lang sikt.

Hva drømmer du om å kunne gjøre eller ha om 10 år? Om 5 år? Neste år? Hva må du gjøre i dag for å kunne oppfylle den drømmen?

Hva tenker du om å kutte ut noe du kjøper i dag for å bruke de pengene på sparing? Synes du det er vanskelig? Da skal jeg hjelpe deg igang med 3 enkle steg (klinkekuler er nummer 3).

1. Bestem deg for at du skal starte

Når du setter deg mål, hvor stor tro har du på at du skal klare det, på en skala fra 1 til 10? Er det 2 av 10? Er det 5 av 10? Sett deg mål som du er villig til å forplikte deg til på minst 8 av 10. Ellers kommer du til å merke den der dalende motivasjonen som forklarer hvorfor det er så mye bedre plass på treningssenteret i april enn i januar.

Løfter du gir deg selv, som å begynne å spare, er like viktig som løfter du gir til andre. Er du klar til å begynne å spare?

2. Start i det små

En klassiker med nyttårsforsett er at de er crazy urealistiske. Vi skal ikke trene 30 minutter 3 ganger i uken. Neida. Vi skal kjøre på med 5 eller 7 treninger i uken! I minst 1 time!

Det er bedre å starte med et mål som du vet at du kan nå, og så bygger du stein på stein videre etter at du har vist at du fikset første målet. Sånn er det også med sparing. Hva om du starter med 100 kroner i måneden? Eller 1% av lønnen din?

3. Hack hjernen med klinkekuler

Hva er det du liker å bruke penger på i dag, som du har lyst å bruke mindre penger på? Er det kaffe? Lunsj i kantine? Snus? Klær? Skjønnhet og velvære? Onlinespill? Hvor kan du finne for eksempel 100 kroner i måneden som du kan flytte til sparing?

Mange av disse småkjøpene gir oss glede. Vi kjenner et lite kick i belønningssenteret i hjernen. Hva tenker du nå om å droppe de smågledene for heller å spare mer? Synes du det er vanskelig? Da er du helt normal.

Hjernen er lat. Den vil helst gjøre det den har gjort før, og som ikke krever så mye energi. Hjernen digger umiddelbar belønning, uten særlig innsats. Den elsker Netflix, gaming og sjokolade. Den elsker kaffe latte og lunsj på kafé. Men å gå glipp av kos nå for å spare til pensjon? Kjedelig!

Heldigvis er hjernen også lett å lure. Den vil ikke gå glipp av belønningen, men den kan godta en annen belønning. Det er her klinkekulene kommer inn.

Hver gang du har lyst til å kjøpe noe, men heller velger å la være å kjøpe det, så putter du en klinkekule i en glassbolle. 

Den lille gleden i å se at klinkekulene blir flere og flere i glasset, vil vise deg resultatene av alle de små gode valgene du tar. 

Hvis ikke du har klinkekuler, kan du bruke knapper, stjerneklistremerker, tegne hjerter, ha kongler i en vase... Her er det bare å være kreativ!

Det som er viktig, er at du må gi deg selv noe annet du kan gjøre, heller enn bare å la være å shoppe. Og at du ser det med en gang. Hvis det er en bok du tegner hjerter i en gang i uken, vil det ikke funke.

Du shopper fordi hjernen vil ha et umiddelbart kick, så kicket fra klinkekulene må også komme umiddelbart. 

Du kan ta med deg noen klinkekuler i lommen eller vesken, og flytte dem over til en annen lomme for å få til dette "on the go". Eller du kan ha en habit tracker app på mobilen som du bruker mens du er ute, og gjøre det om til klinkekuler når du kommer hjem.

Det funker. Når du har gjort dette 10, 20 og 30 ganger, vil du merke at trangen til å shoppe er blitt mindre. Og når du har gjort det 100 ganger, vil du ha et helt annet forhold til shopping. Jeg lover! Jeg har gjort det selv.

Shopping var hobbyen min, det er det ikke lenger!

Folk som når målene sine, gjør to ting

"People who reach their goals do two things:
1. They have unwavering faith that they will reach their goal. 
2. They exert extraordinary effort.

Extraordinary effort means they keep doing the small things every day. It’s the consistency in their effort that leads to results."

Hal Elrod, The Miracle Equation - How to take your goals from possible to probable to inevitable

Folk som når målene sine, gjør to ting:
1. De har full tro på at de skal nå målet.
2. De gjør en ekstraordinær innsats.

Den ekstraordinære innsatsen er først og fremst utholdenhet i at de ikke gir seg. De gjør de små tingene, hver dag. Og ikke bare i én uke, men i måneder og år.

Så hvis du har en drøm, et mål, om å kjøpe bolig om 5 år, da gjelder det å jobbe baklengs. Hvis jeg skal være der om 5 år, hva må jeg ha gjort om 3 år da? Og om 1 år? Denne måneden? Denne uken? I dag?

Hva er den ene tingen du må og kan gjøre i dag?

Close

Legg igjen epost her

Så kan du laste ned din gratis guide!