La barna få leke seg til å lære om matte!

Aug 09, 2019

Hva får du hvis du blander snop og magnettall? Snopematte! 🍭(Godterimatte, for dere østlendinger 😆)

Matte er logisk. Hvis vi forstår hvorfor vi gjør det, og ser mønsteret, så er det enkelt.

Barn må få lære matte i 3D – ved å ta og føle på tallene og det de skal gjøre. De skal ikke bare lære matte ved å løse oppgaver på et ark.

Alt du trenger for å leke snopematte er noen tall og litt lørdagssnop. 

Resten av uken kan du bruke oppskåret frukt, grønnsaker, kronestykker, steiner, kongler, korker fra melkekartonger, pokemon-figurer eller hva som helst!

Det som er viktig er at barn får lære matte i 3D – altså at de har noe konkret i hånden og ikke bare løser regnestykker med blyant og papir.

Så kan barna utforske hva som skjer når vi leker med pluss, minus, ganging og deling.

Med ganging gjør vi nettopp det – for eksempel gir jeg dem 2 biter snop 3 ganger. Hvor mange får de da?

Så passer det fint å teste med deling, for det er bare det motsatte av ganging. Hvis de da har fått 6 biter snop – hvor mange biter får de hvis de deler på 1, altså hvis de skal spise alle bitene selv? Hva hvis de skal dele på 2? Sånn fortsetter vi.

Med deling legger de snopet i så mange hauger som de skal dele på. For eksempel lager de 2 hauger hvis de skal dele på 2.

Slik kommer vi videre inn på brøk. Hvis de har 9 biter snop og skal dele det i 2 hauger, foreslår de selv å dele biten som blir til overs i 2, slik at hver av haugene får 4 og en halv bit.

Når barn får lære gjennom å leke og utforske, forstår de mer. De skjønner hva de gjør og hvorfor. Det er mye bedre enn å bare pugge det du klarer før en prøve. ❤️

 

Har du testet snopematte? 😃 Jeg vil gjerne høre hvordan det går! ❤️

 

Close

Legg igjen epost her

Så kan du laste ned din gratis guide!