Magisk planlegging: Slik får du mest ut av tiden din

Mar 16, 2020

Det finnes en magisk måte å planlegge på. Magisk mandag. Høres det bra ut?

Jeg planlegger med metoden Monday Hour One, utviklet av The Life Coach School, som er der jeg har coach utdannelsen fra.

Det betyr at jeg bruker den første timen av arbeidsdagen mandag på å bestemme meg for alt jeg skal gjøre hele uken, og når jeg skal gjøre det. Slik får jeg gjort det som er viktig, hvilt nok og vært nok med familie.

Bli kvitt tidstyvene

Vi har alle 24 timer i døgnet, så hvordan kan noen oppleve at de har nok tid, mens andre føler tidsklemma skvise livsgnisten ut av dem? Det handler om å velge hva som er viktig og velge bort resten. Så handler det om å ta valg, og gjennomføre valgene vi har tatt.

Vi mennesker har en begrenset mengde gode beslutninger i oss per dag. Som selvstendig næringsdrivende kan jeg lett kjenne igjen apatien i å lure på hvilken oppgave jeg skal gjøre først. Da kan det lett ta 1 time å bestemme meg for hva jeg skal gjøre, og så 30 minutter på å løse oppgaven.

Med Monday Hour One tar jeg beslutningene den første timen mandag morgen, så trenger jeg bare å følge planen i kalenderen resten av uken.

Gjør det som er viktig

Når folk starter med å planlegge med Monday Hour One oppdager de ofte at shit, det er ikke tid til alt jeg hadde tenkt. Det går helt fint. Når du oppdager det første timen mandag morgen kan du prioritere. Hva er egentlig viktig? Vi kaster bort sykt mye tid på møter, epost, sosiale medier, og verst av alt på et umulig forsøk på multitasking og å la oss forstyrre av epost, telefoner og sosiale medier.

Konseptet er superenkelt:
1. Planlegg uken den første timen av arbeidsdagen mandager
2. Skriv ned alt du skal gjøre hele uken. Tøm hodet i en to-do-list.
3. Bestem hvor lang tid hver oppgave skal ta (skriv det ved siden av på listen)
4. Legg alt inn i kalenderen din.
5. Kast to-do-listen og følg kalenderen.

Dette er drama. Du kan droppe drama.

Men. Jada. Jeg hører deg, alle grunnene til hvordan dette kan bli vanskelig. Det er bare Mary Danger, reptilhjernen, som lager trøbbel for deg. Det er bare drama. Du trenger ikke høre etter.
 
Når klokken er 0930 tirsdag, og du ser ned på kalenderen din at dette er tiden for å skrive ferdig tilbudet til en kunde, så kommer du ikke til å ha lyst til å gjøre det. Du kommer til å finne noe annet som føles viktigere i øyeblikket. Følg planen likevel. Det handler om å holde avtaler med seg selv. Du er den viktigste personen i ditt liv. Avtaler du gjør med deg selv i kalenderen er like viktig som avtaler du gjør med andre. Du skylder deg selv nok respekt til å holde avtalene du inngår med deg selv.
 

Vanlige grunner til at folk synes det er vanskelig:

1. Jeg vet ikke hvor lang tid noe kommer til å ta.
Løsning: Øv på å bestemme deg for at ting tar den tiden du gir det. Hvis du ikke er ferdig når tiden er ute, så slutt å jobbe med oppgaven likevel og gå videre til neste.
Du kan evt. ha en slump tid på slutten av dagen til å "bli ferdig med ting", men suksessen ligger i å bestemme hvor lang tid noe skal ta, heller enn å se hvor lang tid det tar.
 
2. Jeg kan ikke planlegge for forstyrrelser
Løsning: Noen ganger skjer det uforutsette kriser, som en vannlekkasje eller en tur til legevakten. Men når du blir vant til å jobbe med Monday Hour One, så oppdager du at det er veldig sjelden. De fleste forstyrrelsene kommer fra oss selv, fordi vi lar oss forstyrre.
Hva er forstyrrelsene rundt deg?
Hvordan kan du la være å bli forstyrret?
Gode triks: Skru av alle varslinger på PC. Jobb uten tilgang til sosiale medier og epost. Planlegg tiden for når du sjekker epost og hvor lang tid det skal ta. Samme med sosiale medier og møter.
 
3. Jeg vet ikke alt som skal skje hele uken. Ting kan dukke opp.
Løsning: Jo mer du jobber etter denne metoden, desto færre ting dukker opp. Kanskje betyr det å planlegge enda lenger frem i tid med kunder, og kanskje er det økt verdi for begge parter. Vi stapper ikke kalenderen helt full. Du kan feks. planlegge X timer til "ting som dukker opp", og så booke av den tiden når ting dukker opp.
 
4. Gi tid til det viktigste
Hvis det viktigste er å sørge for at det kommer inn mest mulig penger i bedriften, så er det også viktig å først gi plass til de oppgavene som genererer mest cash. Et typisk eksempel er at 20 prosent av jobben står for 80 prosent av inntektene. Gjør for Fs sake de 20 prosentene først.
 
5. Gi tid til pauser
Planlegg white space, hvile og fritid først. Så planlegger vi jobben rundt resten av livet etterpå. Du er den viktigste ressursen i bedriften din. Da er det viktig å sette av tid til å ta vare på deg før kalenderen fylles opp.
 
Alt skal skje på et av tre tidspunkt: Akkurat nå, aldri, eller på et fastsatt tidspunkt i kalenderen.
 
 
Jeg ønsker deg en strålende uke videre! Bare send melding hvis du har spørsmål, og fortell meg gjerne hvordan det går.
 
 
Du finner den også i alle apper med podcaster: The Life Coach School Podcast with Brooke Castillo episode 306.
 
P.S. Det tar typisk 90 dager å lære seg å jobbe etter denne metoden. Derfor vil jeg utfordre deg til å forplikte deg til å gjøre dette de neste 90 dagene. Det tar 100 feil å mestre noe nytt. Er du villig til å feile 90 ganger for å mestre magisk mandag?
Close

Legg igjen epost her

Så kan du laste ned din gratis guide!