Hva er annerledes når du sparer som aleneforelder? At det er mindre penger i potten totalt sett.
Jeg ville prioritert sparingen slik:
✨ Buffer. Dette er den generelle «å nei»-kontoen. Den som redder deg når vaskemaskinen ryker eller du har glemt en regning. Fyll den opp i flere trinn. Først til 10.000. Så til en månedslønn. Så til 3 månedslønner. Jeg vil ha en buffer på minst 50.000 når den er «ferdig spart». Prioriter all sparing til buffer til den er minst 10.000 kr.
✨ Gaver. Tenk om bursdag og jul bare var gøy, ikke vondt i magen? Ved å sette av litt penger hver måned, kan du lettere flyte (betale cash) bursdag og jul når det kommer. Her passer det bra å overføre småpengene du sparer når du dropper en kaffe, bruker halvparten så mye ost i middagen osv. Kan du finne 1 eller 2 kroner per dag?
✨Ferie. Ikke kjøp ferie på kreditt. Uansett. Ferie er herlig, men å reise bort i ferien er aldri en nødvendighet. Det er aldri noe vi trenger. Men det er sykt digg. Her passer det å spare småbeløp fra andre ting du dropper eller regninger som blir mindre enn planlagt.
✨Globalt indeksfond. Den langsiktige sparingen, penger du ikke trenger de neste 3+ årene, har det best i globalt indeksfond. Da får du mye bedre rente på pengene dine, og det er ikke så lett å dra kortet og bruke dem på noe annet. Kan du finne 100 kr måneden til sparing i aksjefond (globalt indeksfond)? Det er en grunn til at dette er punkt 4. Ikke stress eller gråt deg i søvn hvis du ikke er helt der ennå. Kanskje er du klar for å finne den hundrelappen om 3 måneder eller et halvt år.
✨Drømmer du om egen bolig? Hvis du er 18-33 år gammel og tjener mer enn 75.000 i året, er det lurt å fylle opp BSU-konto. Du kan spare maks 25.000 i året, maks 300.000 totalt. God rente og skattefradrag gjør dette til gullkantet sparing, men pengene er låst til bolig.
Vil du ha mer om sparing? Sjekk temauken Sparing Boot Camp på Instagram. Den startet 8. juli.
Foto: skalekar 1992, Pixabay
Så kan du laste ned din gratis guide!