Enkelt forklart: Offentlig gjeldsordning

Apr 10, 2020

Hva er offentlig gjeldsordning, og hvem kan få det?

Hvis du ikke kan klare å betale ned gjelden din, og det er klart at du ikke vil klare det senere heller, kan du søke om offentlig gjeldsordning. Det finnes en egen lov, gjeldsordningsloven, som regulerer dette.

Med en gjeldsordning vil staten, ved namsmannen, hjelpe deg å få en avtale med de du skylder penger. Det betyr at du må være villig til å leve så rimelig som mulig i 5 år mens du bruker hver mulige krone på å betale ned gjeld. Men når du har klart det, er du gjeldfri!

OK. Gjeldfri. Det høres digg ut. Hvordan få til det?

Det er en rekke krav for å få hjelp av staten her, så ikke alle får gjeldsordning.

Krav

1. Varig ute av stand til å betale ned gjeld
Mange får problemer med å betale gjeld når det skjer vanskelige ting i livet, som når de blir syke, mister jobben eller ved...

Les mer...

Hemmeligheten som tok knekken på nettshoppingen min

Mar 26, 2020
 

#sponset Blir det litt mye nettshopping? Her er et sparetips til deg

Nettshopping har vært en av mine største utfordringer som impulsshopper. Jeg har funnet et triks som hjelper. Jeg vet at det kan hjelpe deg også.

Klikk på videoen for å se hemmeligheten som hjalp meg.

Når du sparer pengene med en gang hver gang du dropper shopping, hacker du hjernen til å elske sparing! 

Jeg anbefaler spare-appen Spiff for å hacke hjernen til å else sparing.

Last ned Spiff-appen for å spare sammen med meg.

Last ned Spiff for iPhone her!

 

Last ned Spiff for Android her!

 

Les mer...

Hjemmeskole og hjemmekontor - WTF!?!

Mar 16, 2020

Hjemmeskole og hjemmekontor, hvordan skal det gå? Hvor tøft må det bli? Hvor mye krangling må det bli? Hvor lite får jeg gjort?

Det trenger ikke bli tøft. Det kan hende at det blir tøft, og det går fint, for du tåler å ha det tøft. Det kan være at det blir vanskelig, og det går fint, for du kan gjøre vanskelige ting.

Last ned gratis PDF med planene mine for uken

Jeg kaster ikke bort tiden på drama

Hvis du skal få noe gjort, spør en som allerede får mye gjort. Hvorfor? Vi har ikke tid til drama. Vi bare får det gjort.

Tøft er ikke fakta. Tøft er en mening. En tanke. Tanker er valgfrie. Hvordan jeg og ungene har det i disse ukene, er et direkte resultat av hva jeg tenker.

Vi er begge selvstendig næringsdrivende, og mannen er i siste semester på master i arkitektur ved Bergen Arkitektskole. Undersøkelser viser at ingen andre studenter...

Les mer...

Magisk planlegging: Slik får du mest ut av tiden din

Mar 16, 2020

Det finnes en magisk måte å planlegge på. Magisk mandag. Høres det bra ut?

Jeg planlegger med metoden Monday Hour One, utviklet av The Life Coach School, som er der jeg har coach utdannelsen fra.

Det betyr at jeg bruker den første timen av arbeidsdagen mandag på å bestemme meg for alt jeg skal gjøre hele uken, og når jeg skal gjøre det. Slik får jeg gjort det som er viktig, hvilt nok og vært nok med familie.

Bli kvitt tidstyvene

Vi har alle 24 timer i døgnet, så hvordan kan noen oppleve at de har nok tid, mens andre føler tidsklemma skvise livsgnisten ut av dem? Det handler om å velge hva som er viktig og velge bort resten. Så handler det om å ta valg, og gjennomføre valgene vi har tatt.

Vi mennesker har en begrenset mengde gode beslutninger i oss per dag. Som selvstendig næringsdrivende kan jeg lett kjenne igjen apatien i å lure på hvilken...

Les mer...

Hack hjernen til å elske sparing

Mar 01, 2020
 

Betalt samarbeid med Spiff

Jeg elsker å få meldinger fra dere om hvordan dere plutselig klarer å spare så mye mer.

Denne uken har jeg fått melding fra en som aldri har tjent så mye penger i sitt liv, og som likevel bare ikke har lyst til å bruke dem.

En annen sparte over 1000 kroner på en handletur ved å ta i bruk de enkle triksene vi snakket om i coaching-samtale.

Det handler ikke om å være fornuftig. Det handler ikke om hva du "bør" gjøre.

Det handler om å lage en plan du har lyst til å følge, og så å hacke hjernen til å følge planen i øyeblikket.

Her får du 4 enkle triks til å spare mer penger.

1. Planlegg 1 dag frem

Den største endringen er å gå fra impulskjøp til å planlegge bare 1 dag frem. Planlegg alle kjøp 24 timer på forhånd. Kjøp kun det som står på...

Les mer...

5 tips for å overleve Black Friday-galskap

Nov 28, 2019

Det kan umulig finnes 3,8 milliarder kroner å spare på fredag, men det er altså så mye vi har tenkt å svi av på Black Friday.

 Siw Slevigen. Siviløkonom. Instagram-økonom @happy_penger

 Jeg er en recovering shopaholiker. Jeg skjønner at det er sååå fristende å hoppe på alle gode tilbud på Black Friday. Shopping OG spare penger liksom. Jeg er klar!

Men det er så lett å lure seg selv, sånn at du absolutt ikke sparer penger. Jeg vet. Jeg har gjort det så mange ganger.

Da konto var skrapa tom og Lånekassen den eneste som lønnet meg, oppdaget jeg en hemmelighet, 5 spørsmål som totalt har reddet meg. Jeg var shopaholiker, nå er jeg minimalist.

Lurer du på å kjøpe noe? Ta alle kjøp gjennom denne Black Friday-sjekken først:

1. Trenger du det?

Du sparer ikke penger på å kjøpe ting du...

Les mer...

7 tips til julekalender for store barn

Nov 25, 2019
 

Julekalender kan være så koselig! Men det kan også være stress å løpe rundt og finne 24 passe små gaver! Og hva hvis du har flere barn å kjøpe til? Og hva når barna blir større?

Her er 7 tips til julekalender til store barn, tenåringer og voksene, som ikke tømmer bankkontoen din.

1. Seriekalender
Julekalender på tv er så koselig! Men det er ikke sikkert at tenåringen er like begeistret for Snøfall og Jul i Blåfjell... Har dere en serie som både voksne og tenåringer liker? En serie har ofte 23-24 episoder. Hva med å velge en serie som dere ser en episode av sammen hver dag? Å se noe sammen i sofaen kan være god kvalitetstid! <3

Hvis barna dine er studenter og bor borte, kan dere se serien samtidig til fast tid, eller snakke sammen om dagens episode på telefon. Det er også mulig å Face-time mens dere ser episoden!

2....

Les mer...

Hvordan forhandle om gjeld?

Oct 21, 2019
 

Synes du det er et ork å ta tak i gjelden din? Her er 7 tips for å komme i gang.

Du kan booke 20 minutter gratis coaching her hvis du vil ha mer hjelp.

1: Vet du hvor mye gjeld du har?

Når jeg hjelper folk med gjeld, starter vi med å finne ut hvor mye gjeld de har. For å få oversikt, gjør vi først 4 ting:

1. Sjekk gjeldsregisteret. Det kan du gjøre på gjeldsregisteret.com og norskgjeld.no. Disse registrene skal vise samme informasjon, altså hvor mye usikret kreditt du har. De tar da med kredittkort du har, men som du ikke bruker. Du kan også bruke appen Horde. Appen henter informasjon fra gjeldsregisterne.

2. Sjekk inkasso.no. Der kan du sende gjeldsforespørsel, slik at du ber alle inkassoselskapene som er med i bransjeorganisasjonen (de fleste) om å fortelle deg hva de mener at du skylder. Det kan hjelpe deg å få oversikt.

3. Sjekk med namsmannen. Har du krav som er...

Les mer...

Sparetips for aleneforeldre

Aug 09, 2019

Hva er annerledes når du sparer som aleneforelder? At det er mindre penger i potten totalt sett.

Jeg ville prioritert sparingen slik:

 Buffer. Dette er den generelle «å nei»-kontoen. Den som redder deg når vaskemaskinen ryker eller du har glemt en regning. Fyll den opp i flere trinn. Først til 10.000. Så til en månedslønn. Så til 3 månedslønner. Jeg vil ha en buffer på minst 50.000 når den er «ferdig spart». Prioriter all sparing til buffer til den er minst 10.000 kr.

 Gaver. Tenk om bursdag og jul bare var gøy, ikke vondt i magen? Ved å sette av litt penger hver måned, kan du lettere flyte (betale cash) bursdag og jul når det kommer. Her passer det bra å overføre småpengene du sparer når du dropper en kaffe, bruker halvparten så mye ost i middagen osv. Kan du finne 1 eller 2 kroner per dag?

Ferie. Ikke kjøp ferie...

Les mer...

20 tips for å spare penger på mat

Aug 09, 2019

Har du sjekket kontoutskrift noen gang og sett hvor mye penger du bruker på mat? Noen har en god plan og vet nøyaktig hva de bruker på mat hver måned. For mange av oss blir det et sjokk å sjekke kontoutskriften...

Her er 20 tips for å spare penger på mat:

1 Bli mer bevisst hva dere bruker penger på nå. Det varierer fra familie til familie. Er det mye kjøtt, fisk eller grønnsaker? Er det Pepsi Max? Kjøper du snus samtidig som mat? Ta vare på kvitteringer og vurder om det du kjøper er verdt prisen for deg.

2 Dropp godis i hverdagen. Hvor mye kan du spare på å kun spise digg og drikke brus på lørdager?

3 Planlegging, planlegging og planlegging. Her sparer du aller mest i økonomien. Planlegger du middager for en uke om gangen? Planlegger du å spise rester 1 gang i uken? Ukeshandler du, eller er du innom butikken nesten hver dag?4 Gå aldri på...

Les mer...
1 2
Close

Legg igjen epost her

Så kan du laste ned din gratis guide!